چک تضمینی

1399/09/18

 

چک تضمینی چیست؟

قبل از اینکه پاسخ سوال  چک تضمینی چیست؟ را بررسی کنیم،اجازه بدید با خود واژه چک بیشتر آشنا شویم،جالب است بدانید که چک در حقیقت لغتی پارسی  است و از زبان ما به دیگر زبان ها وارد شده است. در اشعار ابن یمین، خاقانی و حتی ابوالقاسم فردوسی مشاهده می‌شود، در گذشته چک به معنای عهدنامه یا تضمین به کار رفته است. چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده، وجوهی را که در نزد محال علیه (بانک) دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار می نماید. چک در ابتدا سال ۱۳۱۱ به قانون تجارت راه یافت. به موجب آن شخص صادرکننده پس از قید مبلغ و تاریخ دلخواه، چک را امضا می­‌کند.

اگر هر روز با انواع چک ها سر و کار دارید و شما را سردرگم کرده مقاله نرم افزار مدیریت چک را هم مطالعه بفرمایید .

چند نوع چک داریم؟

  • چک عادی
  • چک تائید شده
  • چک تضمین شده

  چک تضمینی چیست؟ چک تضمین‌شده، چکی است که توسط بانک به عهده همان بانک به درخواست مشتری صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می‌شود. ممکن است چک‌های تضمین برای تسریع در قرارداد یا توافقنامه یا صورت‌جلسه بوده یا برای حسن انجام کار صادر شود و در اختیار طرف مقابل قرار گیرد.

شرایط وصول چک تضمینی چیست؟

چک تضمین در صورتی در دادگاه قابل پیگیری است که واگذار کننده چک، به تعهدات خود عمل نکرده باشد در غیر این صورت اجرای این چک به عنوان خیانت در امانت شناخته می‌شود. به عنوان نمونه در طلب تخلیه منزل، اگر شخص در موعد مقرر نتواند منزل را جهت تحویل به مالک تخلیه کند می‌توان از چک تضمین استفاده کرد. شخص مدعی باید بتواند عدم انجام تعهدات طرف مقابل را به دادگاه ثابت کند و مبلغ ودیعه را واریز نماید. باید بدانید چک تضمین به عنوان چک‌های حقوقی شناخته می‌شود. کسی که چک پس از برگشت از بانک به وی منتقل شده است، حق شکایت کیفری نخواهد داشت، مگر آن که انتقال قهری باشد، در صورتی که دارنده چک بخواهد چک را به وسیله شخص دیگری به نمایندگی از طرف خود وصول کند و حق شکایت کیفری او در صورت بی‌محل بودن چک محفوظ باشد، باید هویت و نشانی خود را با تصریح نمایندگی شخص مذکور در ظهر چک قید کند.

قوانین چک تضمینی چیست؟

در بالا گفتیم انواع چک ها محدودیت ها و قوانین خاص خود را دارند. در این قسمت می خواهیم قوانین مربوط به چک تضمینی را برای شما بگوییم. بهتر است از آنها آگاه باشید.

  1. زمانی که چک صادر می گردد و به شخص دیگری داده می شود، شخصی که چک برای او صادر شده و پشت نویس ها حق این را ندارند که جلوی دریافت پول در ازای چک را بگیرند.
  2. در صورتی که فرد بمیرد، ورشکسته شود و اتفاقات دیگری از این قبیل بیفتد، در صورتی که چک برای شخص دیگری پشت نویسی شده باشد نمی توان وصول آن را متوقف کرد.
  3. چک شامل امضا، مهر شعبه بانکی و مهر صاحب امضا باشد.
  4. مبلغی که روی چک نوشته می شود حتما باید توسط دستگاه چک نویس صورت گیرد.

و اما نکته ی مهم دیگر که باید به آن توجه کنید این است که برای صدور چک تضمینی حتما باید به بانک ملی مراجعه نمایید. چون صدور این چک فقط توسط بانک ملی و شعب آن صورت می گیرد. اما برای وصول می توانید به بانک های دیگر نیز مراجعه کنید. فقط نکته ای که باید بدانید این است که اگر به بانک دیگری مراجعه کنید یک روز طول می کشد تا پول به حساب شما بنشیند، در صورتی که به بانک ملی و شعب آن مراجعه کنید در سریع ترین زمان ممکن این انتقال صورت می گیرد. در خصوص چک تضمین شده بانک ملی نکات زیر لازم به ذکر است: چک تضمین شده ی رمزدار شهری فقط توسط بانک ملی( سایر بانکها حق به جریان گذاشتن چکهای مذکور را ندارند) و به تقاضای مشتری صادر و پرداخت وجه آن از طرف بانک تضمین می شود . متقاضی صدور چک و پشت نویسان حق ندارند پرداخت وجه چک تضمین شده را منع یا مسدود نمایند. فوت وحجر و ورشکستگی صادرکننده چک تضمین شده خللی به حقوق دارنده چک وارد نخواهد ساخت طلب کاران صادرکننده نیز حق توقیف وجه این نوع چک را در صورتی که به نفع دیگری صادر و یا پشت نویسی شده باشد نخواهند داشت. کلیه چک‌های تضمین شده رمزدار شهری باید دارای رمز با شماره امضاء و مهر شعبه و مهر دارنده امضاء باشند. چک تضمین شده رمزدار شهری در موارد: واریز به حسابهای قرض الحسنه جاری/پس انداز و کوتاه مدت، واریز تعهدات و دیون، واریزی به حساب‌های دولتی، صدور حواله به سایر شهرستانها و پرداخت نقدی صادر می‌گردد. مبلغ چک الزاماً ، باید بوسیله ماشین چک نویسی روی چک پرفراژ گردد.  

چک تضمین شده بین بانکی رمزدار چیست؟

برای انتقال پول از بانکی به بانک دیگر از این نوع چک استفاده می‌شود. برای صدور چک بین بانکی رمزدار باید به شعبه بانکی که در آن حساب دارید مراجعه کنید و نیاز به داشتن دسته چک نیست. پرداخت چک بین بانکی از انواع چک‌های بین بانکی همچون چک تضمین شده، از سوی بانک کاملا تضمین می‌‏شود و حکم پول نقد را دارد. چک بین بانکی حتما باید در وجه شخص گیرنده نوشته شود و صدور آن در وجه حامل ممنوع است. همچنین شماره حساب و کد شعبه بانکی که فرد گیرنده در آن حساب دارد نیز باید در چک درج گردد. برای نقد کردن چک بین بانکی حتما باید به شعبه بانک درج شده در چک مراجعه کنید تا همان روز پول به حساب شما واریز شود. پیشنهاد می‌کنیم در معاملات ملکی به هیچ وجه چک بانکی عادی را قبول نکنید و همیشه از طرف مقابل‌تان بخواهید چک تضمین شده یا چک بین بانکی رمزدار به شما بدهد. مزیت این دو نوع چک این است که پرداخت وجه آن از طرف بانک تضمین شده و خیال‌تان بابت نقد شدنش می‌تواند راحت باشد.      

چک های تضمینی